El SinverRaó de serOrganitzacióOn som?Com participar?Història

L’Associació Universitària Sin Vergüenza, -coneguts també com a “Sinver”- som una associació de joves estudiants lesbianes, gais, bisexuals, trans (LGBT) i de qualsevol condició i orientació que constituim una comunitat diversa, de caràcter identitari per a aquelles persones amb sexualitats o identitats no-normatives.

Al Sinver busquem la inserció del nostre col·lectiu en la comunitat universitària i en la societat en general, i ho fem apoderant-nos com a persones LGBT, visibilitzant-nos i lluitant contra les discriminacions per raó d’orientació sexual o d’identitat de gènere.  

Sinver és un lloc on:

 • ser tu mateix/a
 • aprendre que la diferència ens enriqueix
 • compartir experiències, històries, idees i reflexions entorn al fet de ser LGBT en la nostra societat
 • lluitar per un/a mateix/a mentre es lluita per tothom

La nostra associació planifica la seva agenda d’activitats buscant complir 3 funcions:

FUNCIÓ SOCIAL
Espai de socialització:

Sinver és un espai que et permet conèixer i relacionar-te amb altres joves LGBT i persones afins. Això et dona l’oportunitat de compartir experiències i inquietuts amb altres “iguals”, trencar prejudicis i pors, formar-te referents… En definitiva és un lloc on, relacionant-te amb gent com tu, t’apoderes com a jove lesbiana, gai, bisexual, trans, queer, etc. i fas amistats.
Tota activitat de Sinver et permet socialitzar, però les activitats més específiques destinades a això són:
 • Dinars a les universitats.
 • Sopars els divendres, durant quasi tot el curs. Es fan després de l’activitat setmanal, i normalment van seguits d’una sortida nocturna! Ens trobem a les 21h a la porta de la UB Central, a Plaça Universitat.
 • Espai d’acollida.
 • Teatre de l’oprimit.
 • Cinefòrums, activitats esportives, cafetades i berenars, sortides culturals i d’oci.
 • La SinverTrobada.

FUNCIÓ PEDAGÒGICA
Espai pedagògic:

Al Sinver fem pedagogia en quant a obrir la ment en relació amb la diversitat i la salut sexual. Aprofondrir en la realitat de persones LGBT, intersexuals, queer, poliamoroses, etc. ens ajuda a conèixer altres identitats i conceptes, a trencar prejudicis i a comprendre els altres.
 • Debatim sobre la necessitat o no de les etiquetes, de celebrar l’Orgull;
 • Analitzem la realitat de les persones LGBTQIA;
 • Reflexionem sobre l’heteronormativitat o les dicotomies imperants en la societat;
 • Informem sobre infeccions de transmissió sexual, VIH-sida i la seva prevenció;
 • Discutim i comentem notícies i pel·lícules LGBT;
 • Aprenem sobre el feminisme, l’història del moviment LGBT i la realitat en altres països.

Generalment programem les activitats els divendres a la tarda, abans del sopar setmanal, en una aula de la UB Central a Plaça Universitat a les 19h.

FUNCIÓ REIVINDICATIVA
Espai activista:

Sinver és un espai on fer activisme LGBT. Fer-se visible, denunciar les injustícies, implicar-se en projectes concrets i fer “pedagogia” arreu són accions que els Sinvers més activistes sempre han fet.
Organitzem accions en diferents dies destacats com el Dia de l’Alliberament LGBT (28J – 28 de juny), Dia de la Visibilitat Lèsbica (26 d’abril), de la Bisexualitat (23 de setembre) o de la Transsexualitat (15 de març), Dia Mundial de la lluita contra el VIH-sida (1 desembre), etc.
Acudim a manifestacions, muntem stands informatius, desenvolupem projectes concrets, ens fem visibles en festes universitàries o per Sant Jordi, i duem la nostra veu a diferents òrgans de representació i d’associacionisme:

De vegades ens trobem gent que es formula la següent pregunta: “En la societat actual… no està ja tot aconseguit en matèria de drets LGBT?”
La nostra resposta és clara: “NO, encara queda molt per fer”
Lògicament la lluita i l’esforç de moltes persones lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals que ens precedeixen han obert molt de camí, aconseguint guanyar drets i llibertats per a les persones del nostre col·lectiu en l’actualitat.
A l’Estat espanyol les persones del mateix sexe es poden casar i adoptar legalment des del 2005, però significa això que ja hem aconseguit la plena igualtat? No, evidentment, i és per això que com a Sinver seguim creient en la necessitat de seguir existint i seguir lluitant per un futur millor lliure de LGBTfòbia.
Sense anar més lluny, al Sinver ens trobem amb casos que ens demostren que encara ser una persona LGBT+ no és quelcom que no pugui afectar-nos en algun aspecte de la nostra vida. I tota la societat sense excepció ens trobem influits per idees heteropatriarcals. Sense voler-ho seguim creixent en una societat amb concepcions sexistes i estereotips sobre el gènere que coaccionen les nostres llibertats (la societat ens diu com ha de ser un home i una dona, i se’ns pressuposen un seguit de característiques per les etiquetes que duem associades), és per això que la lluita feminista també és la nostra.
A continuació, nombroses situacions actuals on veiem que encara queda molt per fer:

Bullying escolar LGBTfòbic:

El 49% dels adolescents han patit assetjament escolar per motiu de LGBfòbia a diari o freqüentment, dels quals un 42% no va rebre cap tipus d’ajuda en el seu centre educatiu.
El 35% dels i les joves que han patit assetjament escolar per motiu de la seva orientació sexual han arribat a planificar el seu suïcidi (font).

Agressions verbals i físiques per transfòbia, bifòbia, lesbofòbia i homofòbia:
Som el col·lectiu a l’Estat espanyol que més agressions rep: el 2014 es van registrar 513 incidents per l’orientació sexual o l’identitat de gènere. La majoria de les víctimes -401- van ser dones (font).

 • Rebuig per part dels pares/mares i la pròpia família.
 • Consideració de la transsexualitat com un problema de salut mental.
 • Invisibilització, desconeixement i/o rebuig social de determinades etiquetes: bisexualitat, assexualitat, transgenerisme, intersexualitat, families homoparentals, etc.
 • Inexistència de protocols inclusius en sanitat (formació a personal mèdic sobre transsexualitat i com tractar aquests casos, tenir en compte a dones lesbianes i bisexuals a la consulta ginecològica, etc.). Un vídeo d’exemple.
 • Discriminació en la reproducció assistida a dones que volen ser mares amb altres dones o soles, i necessitat de matrimoni.
 • Casos de tracte desigual en l’administració.
 • Dificultats en l’accés al mercat laboral per a persones trans:

El 2014, un 39% de les persones transsexuales que van participar en un estudi van declarar haver-se sentit discriminades durant la recerca de feina (font). 
El 2009, la taxa d’atur del col·lectiu trans era del 55%.

Arreu del món la situació encara s’agreuja més: 

A Aràbia Saudita, Emirats Àrabs, Iran, Mauritània, Somàlia, Sudan del Sud, Iemen, zones de Nigèria, Iraq i l’“Estat Islàmic” es condemna a mort a persones que tenen relacions sexuals amb algú del seu mateix sexe. A 76 països es considera il·legal.
A Rússia, Argèlia, Lituània i Nigèria hi ha lleis que prohibeixen la “propaganda homosexual” (font).
Com a conseqüència de la LGBTfòbia es segueixen produint agressions físiques i verbals, violacions i assassinats que queden impunes.

Com a associació tenim una comunitat de socis que, a més de beneficiar-se del que Sinver els ofereix, es preocupen i s’impliquen pel seu funcionament.
Les decisions importants es prenen en Assemblea, i l’òrgan de govern del Sinver és una Junta Directiva escollida pels seus socis. La Junta vetlla pel bon funcionament de l’associació i els càrrecs són també exercits voluntàriament. Els socis poden implicar-se en Grups de Treball per a fer activisme en determinades àrees i projectes.
Com a associació de caràcter universitari, tenim delegacions a la UAB i a la UPC (on també disposem d’un despatx), treballem per a que creixin les de la UB i l’UPF, i també tenim presència en altres universitats i facultats de Catalunya. Ens nodrim dels recursos que les universitats ens proporcionen, de l’autofinançament i de subvencions públiques.
Comptem també amb altres delegades en diferents òrgans de representació i d’associacionisme on duem la nostra veu:
No és imprescindible ser soci/a per participar en les activitats que organitza el Sinver. Ser-ho comporta una sèrie de drets i deures que pots consultar aquí. De totes maneres pots estar registrat/da al fòrum o venir als esdeveniments que muntem i no ser associat/da!


Reunió setmanal

Ens reunim cada divendres de 19h a 21h a la UB Central (l’aula varia trimestralment), on fem diferents activitats, tallers, cinefòrums, trobades…
Anunciem les nostres activitats a l’agenda i a la nostra pàgina de facebook.
En acabar, a les 21h, acostumem a trobar-nos a la porta de la UB per anar a sopar juntes, i sovint sortim!

Metro: Universitat (L1,L2) i Passeig de Gracia (L2,L3,L4).

Delegació UPC

Despatx 105 Edifici Omega, Campus Nord, C/Jordi Girona, 1-3, 08034 Barcelona, Telf. 934137587

més info sobre la Delegació UPC

Delegació UAB

També pots trobar-nos a la UAB, on fem un dinar setmanal, un cicle de cinema, stands en dies especials, xerrades, etc.

més info sobre la Delegació UAB


Abans de llegir aquest apartat, convé que coneguis 1r com ens organitzem.

Si vols participar en la nostra associació activament, per començar pots fer una ullada a la secció <<Back Office>> de la nostra comunitat. Aquesta secció és un reflex dels grups que tenim conformats i que treballen offline: aquests duen a terme projectes específics, treballen sobre temàtiques concretes o desenvolupen tasques diferents dins el marc de Sinver.
A continuació t’expliquem quines opcions tens de col·laborar:
Per una banda tenim Grups de Treball que versen sobre una temàtica més específica (p.ex. activitats que es volen dur a terme sobre bisexualitat, o sobre feminisme, sobre salut, etc.). D’ells poden sortir propostes de projectes més grans, accions d’activisme on fer pressió en busca d’un canvi, activitats de pedagogia sobre un tema en què es vegi necessari influir, etc.
Per una altra banda tenim Projectes concrets en els quals es requereix voluntariat per dur-los a terme (ex. gent que cerqui informació, redactors, traductors, maquetadors, etc.).
I per últim, també hi ha tasques més tècniques (Comissions) relacionades amb el dia a dia de l’associació, com l’organització d’activitats o les diferents necessitats comunicatives, i que sovint necessiten un reforç (ex. muntar stands, contactar persones, buscar i reservar espais, dissenyar cartells o muntar videos, fer gestions a la web, etc.).
Com a persona associada, tindràs un seguit de drets, deures i beneficis que pots consultar aquí. Tenint accés a la Zona de Socis privada podràs enterar-te dels ets i els uts que manega la junta, ja que l’òrgan de govern hi penjarà en aquest espai la data i lloc de les reunions que celebri i les actes d’allò que es parli i es conclogui en aquestes trobades. També per allà es mouran demandes de voluntariat per a temes més sensibles i que requereixen la intervenció de gent més implicada i vinculada a Sinver (p.ex. participació en mitjans de comunicació, representació en determinats actes o delegacions, etc.) o tot allò que no convingui tractar públicament.
L’espai de Back Office es concep com una plataforma de comunicació interna de l’associació a l’estil d’una Intranet que posa en contacte les persones interessades en un tema en concret:

 • facilita l’organització dels membres del grup
 • dona un espai per a fer confluir idees
 • mostra a la resta de l’associació el què s’està fent i on es necessita col·laboració.

Les persones que en formin part poden decidir si aquell serà el seu mitjà per a coordinar-se, o si simplement serà un lloc que servirà com un “taulell informartiu” per informar sobre reunions, decisions preses, necessitats puntuals, etc.  L’avantatge és que és una plataforma interactiva que permet a tothom tenir un paper actiu i mostrar a la resta de Sinver en què es treballa.
El <<Back Office>> és un espai viu, dinàmic, en el qual els diferents grups poden anar apareixent o desapareixent segons les necessitats de la pròpia activitat de l’associació i que pertany als i les voluntàries Sin Vergüenza.
En tots aquests grups pots dir la teva, donar la teva opinió, i oferir-hi el teu temps i les teves qualitats més preciades. No deixis d’enterar-te de què fa cadascun i de poder aportar-hi la teva genialitat! Cadascun d’aquests Grups de Treball, projectes i comissions tindran una persona responsable a la que sempre podràs acudir per resoldre dubtes (consultable aquí).
Si veus que podries aportar quelcom i no existeix un grup on encabir la teva proposta, només li ho has de proposar a la Junta Directiva per a que ho valori! Pots escriure a tota la Junta en bloc escribint un correu a junta@sinver.org.


Sin Vergüenza va néixer l’any 1995 quan un grup d’estudiants que pertanyien a la branca jove de la Coordinadora Gai-Lesbiana (CGL) es van adonar que no disposaven d’un espai propi a les universitats i van decidir crear el Moviment d’Estudiants Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transsexuals Sin Vergüenza. Aquest grup va acabar convertint-se en l’Associació Universitària Sin Vergüenza, que ha passat de generació a generació d’estudiants. Des de llavors, el Sinver ha mantingut una presència activa a les universitats catalanes.  
Algunes campanyes del Sinver – Campanya “Se te n’acut alguna més?” (2006)

– Campanya de visibilitat de lesbianes i bisexuals (2005) lesbianabisexual

– Acció en el Dia contra la LGBTfòbia (2012)

– Inclusió i reconeixement de la Bisexualitat dins el col·lectiu LGBT