Fem nostres les escales #17M a la UAB

En el marc del Dia Internacional contra la , la delegació de Sinver UAB varen pintar les escales amb els color del arc de sant martí, per tal no només de visibilitzar-nos, sinó també fer us del espai públic i assenyalar que no totes tenim la mateixa facilitat per ascendir, ja que en molts casos la diversitat pot ser font de prejudici i rebuig! A més,   va fer una lectura d’un manifest pel .

 

Desmitifiquem l’amor romàntic #SANTVIOLENTÍ

El divendres passat, 9 de febrer, varem fer una activitat entorn a les violències que (re)produeixen els missatges tòxics de Sant Valentí i sobretot com ens afecten els mites romàntics en les nostres relacions interpersonals, a l’autoestima, la dependencia emocional, entre molts altres aspectes de la nostra vida. Hem iniciat la campanya #SantViolentiSinver i #Sinverlenti per ajudar a visibilitzar a les xarxes socials tots aquest missatges a les que estem exposades de manera continuada. A més, volem exposar algunes de les conclusions i idees que varem extreu-re de la sessió del passat divendres.

El mite de l’amor romàntic suposa que existeix alguna persona “allà fora”, en el món que està esperant-nos per fer-nos felices i estimar-nos per sempre. És un mite que conté molts altres mites, com el de la mitja taronja, l’amor instantani i etern, la princesa i l’heroi, l’emparellament obligatori, l’omnipotència de l’amor, entre altres.

L’amor romàntic limita moltíssim la vida de les dones i les condemna a un ideal que incentiva la dependència cap els homes amb el missatge constant -i moltes vegades directa- que suposa que l’estima d’un home cap a una dona és essencial pel reconeixement i la validació d’aquesta, tant com a dona com a persona.

El mite de l’amor romàntic es va perpetuant i reproduint en moltes pel·lícules, cançons, series de televisió, anuncis, videojocs, contes i novel·les. Això ha estat molt perniciós per a les dones perquè incideix en els rols d’actiu i de passiva, especialment amb la imatge de l’heroi valent i la princesa que espera a ser salvada. Pensem amb Blancaneus que estava amb els set nans netejant i tenint cura d’ells amb dolçor, mentre espera a que arribi un príncep blau a salvar-la.

Aquestes relats tòxics, dels qual les dones hem estat grans consumidores, ens fan creure en un amor idealitzat i reforcen –al mateix temps que estan basats- en el relat fictici dels rols de gènere. És a dir, que la dona té una predisposició natural al caràcter emocional, inestable i sensible destinat als aspectes del cor, la maternitat i la cura. Mentre que l’home representa tota la resta, com la raó, la valentia, la invenció, la creativitat, l’estabilitat, la responsabilitat, etc. Això explica perquè la dona desenvolupa la dependència i com el relat del mites romàntics ha estat escrit precisament per ser “lectura femenina”.

Moltes vegades les dones tenen un protagonisme més d’accessori on serveixen de trofeu al heroi i resulten incomodes per a l’acció entorpint el camí del heroi masculí. Un bon exemple d’aquesta interpretació és la saga d’Indiana Jones. Les dones que envolten al protagonista sempre l’entrebancaven ja fos per anar amb tacons a la selva, per queixar-se del fred o cridar de por, de tal manera que engrandeix encara més la figura masculina i caricaturitza a les dones. A més, hi han milers d’exemples que centren la felicitat de les dones en l’emparellament i la bellesa. Aquestes representacions ens ofereixen models  que emmarquen i limiten moltíssim la idea de “com ser una dona”, i per tant, ens influeixen fortament en la manera de construir la nostra identitat i forma d’estimar. A més de establir –heteronormativament- la manera de relacionar-nos amb els homes i amb les dones.

Les persones que interioritzen aquests mites poden sentir que tenen un problema si no estan emparellades a llarg termini, si prefereixen ser autònomes, si es descobreixen a si mateixes estimant a més d’una persona a la vegada o si les relacions tradicionals no les satisfan. En lloc de qüestionar els mites, moltes vegades es qüestionen a si mateixes i es culpabilitzen. Hem d’acabar amb aquestes creences que tot i ser mentida fins l’absurd, ha costat la felicitat –i la vida- de moltes persones. Hem de lluitar per promoure un amor basat en el respecte mutu, en el coneixement i l’acceptació del altri, i assumir la cura i la comunicació com una feina constant.

JA TENIM ALGUNES DE LES IMATGES REBUDES I DIFOSES PER LES XARXES! #SantViolentiSinver #Sinverlenti

G de Gènerelogo feminista

gdgenere@sinver.org

twitter.com/gdgenere

Desmitifiquem els mites romàntics #SantViolentiSinver #Sinverlentí

S’acosta Sant Valentí, i us proposem que transformeu els missatges tòxics amb què ens bombardegen aquests dies en frases que promoguin un amor sa i constructiu. Si trobeu una imatge així, editeu-la i compartiu-la amb els hastags i

 

El divendres passat, 9 de febrer, varem fer una activitat entorn a les violències que (re)produeixen els missatges tòxics de Sant Valentí i sobretot com ens afecten els mites romàntics en les nostres relacions interpersonals, a l’autoestima, la dependencia emocional, entre molts altres aspectes de la nostra vida. Creiem que aquesta campanya pot ajudar a visibilitzar tots aquest missatges a les que estem exposades de manera continuada. Ajuda’ns amb a difondre’l i participa-hi 

 

8M #VagaFeminista

S’apropa el 8 de març i la campanya #VagaFeminista ja ha començat. Des de Xarxa Feminista s’organitza una de grossa! Si vols saber-ne més vés al seu butlletí mensual.

La #VagaFeminista és una crida a l’aturada del consum, el treball domèstic i les cures, el treball remunerat i els estudis per denunciar la desigualtat i la violència cap a les dones en tots aquests àmbits. I volem aturar-ho tot!!! , per això et demanem el teu suport, perquè entre totes tenim més força i arribem més lluny. I perquè des de Vaga Feminista volem que totes les dones sàpiguen de la vaga per poder participar. Per tant, per centralitzar informació hem creat la web www.vagafeminista.cat on podreu trobar tota la informació d’actes, reunions i mobilitzacions, tant prèvies com del mateix 8 M. Hem obert info@vagafeminista.cat perquè ens facis arribar qualsevol consulta que tinguis, a més de disposar dels canals de comunicació digitals.

Segueix-les a les xarxes @vagafeminista8m

#VagaFeminista #EnsAturem

Suport a la Vaga General del 3 d’octubre del 2017

L’Associació Universitària Sin Vergüenza condemna totalment la violència i la repressió exercides per les forces policials de l’Estat espanyol contra els seus ciutadans que expressaven lliurement la seva voluntat democràtica el passat diumenge 1 d’octubre.

Volem expressar la nostra solidaritat per les víctimes de les brutals càrregues policials que ens han deixat amb la xifra de 893 persones ferides, recordant especialment les dues que es troben encara hospitalitzades en estat greu.

Com a joves LGBTI+ estem especialment sensibilitzades envers la violència, i estem familiaritzades amb la lluita i la repressió que, com a col·lectiu oprimit, hem patit al llarg dels anys i seguim patint encara. És per aquest motiu que defensem també el dret del poble català a expressar la seva opinió democràticament sense repressàlies.

No obstant això, com a associació universitària inclusiva, no prendrem partit per cap opció política. El SinVer sorgeix amb la voluntat de reunir persones de diferents ideologies i fomentar el debat i l’intercanvi d’opinions entre elles, sense restringir les idees de ningú, sempre que aquestes no vulnerin els valors que defensem: la llibertat, la democràcia i el respecte dels drets humans fonamentals.

Considerem que l’Estat, contràriament al que els seus líders polítics han proclamat als seus discursos, va actuar amb desmesurada violència contra aquelles persones que només volien exercir el seu dret a decidir, a més, considerem que la seva resposta després d’aquests fets ha sigut insuficient i minimitza el dolor de les víctimes.

Per tots aquests motius l’Associació Universitària Sin Vergüenza dona suport a l’aturada general del 3 d’octubre.

Taller de pancartes, una activitat participativa

Deixem enrere un altre divendres i una altra activitat. Aquesta vegada no ha estat una xerrada sinó una activitat participativa i un taller.
El pròxim divendres 25 de novembre és el “Dia Internacional contra la violència vers les dones” i a Mataró s’hi estan realitzant diverses activitats al voltant de la violència masclista i les microvielències, i el mateix 25 hi haurà una concentració davant de l”Ajuntament (La Riera, 48) a les 19.30 h.
Hi volem assistir i per no anar amb les mans buides hem fet un taller de pancartes.
Primer, per agafar ànims i empoderar-nos l’Adrià, president de l’associació ha projectat alguns vídeos de contingut LGBT per generar debat i estimular el desig de manifestar-nos. Després hem visionat un vídeo més que interessant sobre els micromasclimes.
Un cop nodrits de continguts audiovisuals hem debatut sobre el masclisme, i cercat eslògans per a la pancarta que portarem el 25.
Més endavant us els mostrarem.

Un ràpid repas del treball fet

Bon dia o bona nit, podeu escollir l’opció que més us plagui, o aquella que correspongui al moment que llegiu això; soc el responsable de la web de l’associació Sin Vergüenza, protector del domini, cavaller del responsive i del Seo, mestre del CSS i responsable de què aquesta pàgina no estigui prou actualitzada. Heu vist amb quina gràcia introdueixo el “mea culpa”? Bé, un cop fet tractem coses més interessants: no us penseu pas per les meves paraules que estem poc actius a l’associació; ans al contrari: si us fixeu en la nostra agenda o feu un repàs a la nostra pàgina de l’associació a facebook, veureu que al llarg d’aquest curs hem fet un munt d’activitats (en parlarem més detingudament en altres articles), tan variades com interessants.

Fem un ràpid repàs, si no us fa res:

Vam començar el curs amb una trobada informal, amb jocs i berenar; la següent activitat la dedicarem a la bisexualitat i el nostre “Llibret Bi”, (que podeu descarregar des de el bàner de la “home”), seguirem amb una xerrada sobre les sigles que inclou el moviment LGBT+, i una sobre feminisme; tractarem de la sortida de l’armari amb una taula rodona, de nou una xerrada sobre la despatologització de la transsexualitat, i vam tancar el més d’octubre amb videofórum de curts i vídeos.

Primera setmana de novembre, primera assemblea participativa del curs, seguit d’una alta taula rodona sobre el moviment queerfemista i dues xerrades, “Videojocs LGBT+” i “Gènere, Història i dret”.

Desembre: mes de vacances, mes parc en activitats: un taller de sexe segur i una xerrada sobre associacions i espai urbà a Madrid.

El gener? Encara més breu: l’últim divendres del més vam repassar i comentar les notícies LGBT+ més interessants del 2015. Però si no som tan estrictes podem destacar dues coses més: l’anada en grup a veure el film “La noia danesa”, i la participació en la manifestació contra la LGTBfòbia.

Febrer torna a estar més ple: comencem el mes amb un cinefòrum per al ”Paragraf 175″,
seguit de l’anada en grup a veure l’obra de teatre LIMBO
i tanquem de nou amb dues xerrades: “Dissidència sexual en l’àmbit rural”, i “Feminisme interseccional i privilegis”.

Una xerrada sobre Teoria Queer (la primera, en seguiran més), una xerrada sobre dos homes i la seva contribució teòrica al feminisme, i la taula rodona-taller sobre Identitats plurianuals.
Deu ni do, no?

Tenim una bona amanida d’activitats: jocs, tallers, taules rodones, xerrades, videofòrums, visites culturals i manifestacions.
Com veieu tenim de tot per gaudir i triar, i el que encara queda abans de les vacances d’estiu.

Us hi esperem.

df38GcG

“La chica danesa”

Qui té ganes d’anar a veure “La chica danesa” al cine?

Som conscients que és una tortura haver d’esperar fins el 29 de gener per tornar a veure’ns les cares (des que es va saber que no es reprenia l’activitat sinveriana fins a finals de mes hem rebut una allau de correus de queixes, lamentacions i d’indignació… Bromita. Però sí, sabem que és dur). Per això us proposem anar al cine totxs plegatxs un dia d’aquests! Qui s’hi anima?

Aquí teniu l’enllaç del doodle amb els dies i els horaris de les sessions on podeu indicar la vostra disponibilitat (el primer dia que proposem és el dimecres 20, que costa només 3,90€!):
http://doodle.com/poll/pdr4d2ux87me9pkv

La pel·lícula està basada en la història real de la pintora Lili Elbe, la primera dona transsexual a sotmetre’s a l’operació de reassignació de sexe. Aquí podeu trobar més informació: http://www.filmaffinity.com/es/film907970.html

Assemblea participativa

Aquest divendres tornem a fer, dos mesos després, assemblea participativa. Els temes que hi tractarem seran principalment aquests:

  • Repàs del 1r trimestre
  • Què reivindicar i fer el 17-M i el 28-J (tema i accions concretes)
  • Quina Sinvertrobada ’15 farem?

Com cada divendres, a les 19h a l’Aula 102A de la UB Central, i a les 21h davant de l’edifici històric (plaça Universitat) per anar a sopar!