Manifest del Grup de Gènere de l’associació Sin Vergüenza

G DE QUÈ? G DE GÈNERE!

El GdG (Grup de Gènere) ens reunim amb la intenció de fer una crida a la societat sobre l’extensió de la violència que pateixen les dones a mans de les seves parelles o exparelles, l’assetjament sexual a la feina i a les aules, la intimidació al carrer, l’assetjament a internet, la violència de control, la pressió estètica, els cànons de bellesa i les terribles conseqüències que aquests atacs provoquen en la salut, integritat, dignitat i vida laboral de les dones. Les arrels de la violència contra les dones tenen un caràcter estructural i son producte de la desigualtat de poder entre homes i dones sorgida de la diferenciació per gènere, entre d’altres.

Com ens definim?

Som un col·lectiu mixte obert a tothom, indiferentment del sexe assignat al néixer, el gènere, l’orientació sexual, la religió, el color de pell o l’edat. Defensem el feminisme interseccional perquè sabem que la discriminació no depèn d’un sol factor sinó d’una combinació d’aquests, i denunciem els privilegis ja que som conscients que totxs formem part d’una manera o d’una altra d’algun sistema d’opressió i creiem que el primer pas per a combatre’ls és reconeixent-los i visibilitzant-los.

El nostre col.lectiu és jove i universitari amb voluntat de crear xarxes entre persones universitàries interessades en el moviment feminista per promoure l’empodermanent i el coneixement del feminisme. Creiem en la necessitat de combatre el sexisme a l’àmbit universitari perquè hi es tan present com a la resta d’àmbits de la societat. A més a més, cal que les persones que s’estan formant siguin crítiques i capaces de detectar no només les actituds i comportaments obertaments sexistes sinó també els micromasclismes, que passen desapercebuts i que són justificats i socialment acceptats.

Ens emmarquem en el feminisme en defensa del discurs interseccional, amb reconeixement dels privilegis propis i en solidaritat amb aquellxs que es troben en situació de desavantatge, obertes al debat i amb ganes d’aprendre. Defensem un feminisme transversal, divers, que sigui també per a les persones no blanques, no occidentals, de tradició no crisitiana, de classe treballadora, amb diversitats funcionals… Que sigui per a tothom i no només per algunxs. És per aquest motiu que insistim en la necessitat de visibilitzar i incloure els altres feminismes, com ara el transfeminisme, el feminisme negre i el feminisme islàmic, entre d’altres.

Per nosaltres és molt important la defensa del Transfeminisme, perquè creiem que sense la inclusió del discurs del moviment trans, no hi ha revolució!

Per què un grup de gènere al SinVer?

Dins del SinVer es fan moltes xerrades de temàtica principalment LGBT+ i vam considerar que faltava formació interna amb perspectiva feminista i de gènere entorn al feminisme i qüestions de gènere, en reconeixement de les dones lesbianes, transexuals i bisexuals de l’associació.

Objectius:

Ens comprometem en el nostre futur laboral a crear una imatge empoderada de la dona per reproduir el feminisme per futures creadores de contingut (ensenyament, papers, pel·lícules, relacions laborals, software, etc). També dirigim el nostre esforç a normalitzar el concepte de feminisme i promoure la seva acceptació social. A més, intentem implantar l’ús d’un llenguatge no sexista dins la nostra associació.

Per què necessitem el feminisme?

Des del GdG rebutgem les actituds masclistes que es produeixen diàriament a la nostra societat i que són el reflex d’una necessitat imminent de prendre part pel feminisme. Denunciem, entre d’altres:

  • L’assetjament i les agressions verbals.
  • Els feminicidis.
  • El rebuig al col·lectiu trans i les agressions, insults i bulling al que es veuen sotmesxs.
  • Els micromasclismes.
  • Les pressions estètiques des dels mitjans de comunicació i empreses tèxtils.
  • La baixa representació de dones en càrrecs de responsabilitat, certs àmbits laborals, i a si mateix en certes carreres universitàries.

Quantxs més siguem, més avançarem, suma-t’hi!

logo feminista

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>