mafalda enfadada

Llengua i llenguatge no sexista

Aquest divendres (27 de febrer) a les 19h tindrem l’oportunitat de tenir com a ponent a la filòloga Ana Cucala, que realitzarà una xerrada sobre llengua i llenguatge no sexista.

Com és sabut, en les llengües romàniques -a diferència d’altres llengües, com ara l’anglès- hi ha distinció de gènere i generalment s’utilitza normativament la forma masculina com a plural genèric.

Conseqüentment, en els últims anys, ha aflorat el debat sobre si cal o no desdoblar el gènere quan escrivim i parlem (p.e. “tots/es” o “tots i totes”), o inclús d’utilitzar la forma femenina per al plural genèric (utilitzar p.e. “totes” enlloc de “tots”) -com sovint fem  al Sinver!-. En oposició a això, veus contràries proposen utilitzar mots genèrics que ens ofereix el mateix lèxic d’una llengua (p.e. “tothom” enlloc del genèric masculí), i que, en aquest sentit, el funcionament de cada llengua no hauria d’ésser modificat. Altrament, hi ha llengües que, a més del gènere masculí i femení, existeix un gènere neutre -com l’alemany- o inclús d’altres – una petita minoria- en el femení n’és el plural genèric.

Parlar “en femení” contribueix a visilitzar el gènere femení i tractar-lo en peu d’igualtat amb el masculí? El fet que el genèric plural sigui el masculí és el reflex d’una societat patriacal i androcèntrica?

N’Ana Cucala ens podrà aportar nombrosos arguments per a les postures confrontades. Per anar fent boca, us proposem els segûents enllaços:

Manual de llenguatge no sexistaguia d’usos no sexistes de la llengua, el·laborades per la Generalitat el 2006 i el 2010 respectivament.

– Una entrevista a la filòloga Carme Junyent i el llibre digital Manual de Llengua per visibilitzar la presència femenina de la filòloga Eulàlia Lladó.

– Llista de recursos de llenguatge inclusiu en castellà.

Informe Sexisme lingüístic i visibilitat de la dona escrit per Ignacio Bosque i subscrit per 26 acadèmics el 2012, que va tenir un polèmic ressò i resposta per part d’una desena de personalitats.

T’esperem a les 19h a l’aula 102A de la UB Central (Plaça Universitat). En acabar, a les 21h, com és habitual, davant la UB per anar sopar plegades!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>