Desmitifiquem l’amor romàntic #SANTVIOLENTÍ

El divendres passat, 9 de febrer, varem fer una activitat entorn a les violències que (re)produeixen els missatges tòxics de Sant Valentí i sobretot com ens afecten els mites romàntics en les nostres relacions interpersonals, a l’autoestima, la dependencia emocional, entre molts altres aspectes de la nostra vida. Hem iniciat la campanya #SantViolentiSinver i #Sinverlenti per ajudar a visibilitzar a les xarxes socials tots aquest missatges a les que estem exposades de manera continuada. A més, volem exposar algunes de les conclusions i idees que varem extreu-re de la sessió del passat divendres.

El mite de l’amor romàntic suposa que existeix alguna persona “allà fora”, en el món que està esperant-nos per fer-nos felices i estimar-nos per sempre. És un mite que conté molts altres mites, com el de la mitja taronja, l’amor instantani i etern, la princesa i l’heroi, l’emparellament obligatori, l’omnipotència de l’amor, entre altres.

L’amor romàntic limita moltíssim la vida de les dones i les condemna a un ideal que incentiva la dependència cap els homes amb el missatge constant -i moltes vegades directa- que suposa que l’estima d’un home cap a una dona és essencial pel reconeixement i la validació d’aquesta, tant com a dona com a persona.

El mite de l’amor romàntic es va perpetuant i reproduint en moltes pel·lícules, cançons, series de televisió, anuncis, videojocs, contes i novel·les. Això ha estat molt perniciós per a les dones perquè incideix en els rols d’actiu i de passiva, especialment amb la imatge de l’heroi valent i la princesa que espera a ser salvada. Pensem amb Blancaneus que estava amb els set nans netejant i tenint cura d’ells amb dolçor, mentre espera a que arribi un príncep blau a salvar-la.

Aquestes relats tòxics, dels qual les dones hem estat grans consumidores, ens fan creure en un amor idealitzat i reforcen –al mateix temps que estan basats- en el relat fictici dels rols de gènere. És a dir, que la dona té una predisposició natural al caràcter emocional, inestable i sensible destinat als aspectes del cor, la maternitat i la cura. Mentre que l’home representa tota la resta, com la raó, la valentia, la invenció, la creativitat, l’estabilitat, la responsabilitat, etc. Això explica perquè la dona desenvolupa la dependència i com el relat del mites romàntics ha estat escrit precisament per ser “lectura femenina”.

Moltes vegades les dones tenen un protagonisme més d’accessori on serveixen de trofeu al heroi i resulten incomodes per a l’acció entorpint el camí del heroi masculí. Un bon exemple d’aquesta interpretació és la saga d’Indiana Jones. Les dones que envolten al protagonista sempre l’entrebancaven ja fos per anar amb tacons a la selva, per queixar-se del fred o cridar de por, de tal manera que engrandeix encara més la figura masculina i caricaturitza a les dones. A més, hi han milers d’exemples que centren la felicitat de les dones en l’emparellament i la bellesa. Aquestes representacions ens ofereixen models  que emmarquen i limiten moltíssim la idea de “com ser una dona”, i per tant, ens influeixen fortament en la manera de construir la nostra identitat i forma d’estimar. A més de establir –heteronormativament- la manera de relacionar-nos amb els homes i amb les dones.

Les persones que interioritzen aquests mites poden sentir que tenen un problema si no estan emparellades a llarg termini, si prefereixen ser autònomes, si es descobreixen a si mateixes estimant a més d’una persona a la vegada o si les relacions tradicionals no les satisfan. En lloc de qüestionar els mites, moltes vegades es qüestionen a si mateixes i es culpabilitzen. Hem d’acabar amb aquestes creences que tot i ser mentida fins l’absurd, ha costat la felicitat –i la vida- de moltes persones. Hem de lluitar per promoure un amor basat en el respecte mutu, en el coneixement i l’acceptació del altri, i assumir la cura i la comunicació com una feina constant.

JA TENIM ALGUNES DE LES IMATGES REBUDES I DIFOSES PER LES XARXES! #SantViolentiSinver #Sinverlenti

G de Gènerelogo feminista

gdgenere@sinver.org

twitter.com/gdgenere

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>